Udlejer nægter bytte: Hvad er dine rettigheder?
Kan din udlejer nægte dig at bytte lejebolig? Forstå lovens grænser, dine muligheder for at klage og hvornår udlejer har ret.
Denne artikel er til oplysning og erstatter ikke juridisk rådgivning. Kontakt en advokat, hvis du er i tvivl om din konkrete situation.
Hvornår har udlejer ret til at nægte?
Din bytteret er lovfæstet i lejeloven § 161. Udlejer kan lovligt modsætte sig byttet, hvis en af disse fire betingelser er opfyldt (§ 161, stk. 2):
- Lille ejendom med udlejer i bopæl: Udlejer bor selv i ejendommen, og den har færre end 7 lejligheder (nr. 1).
- Manglende botid: Du har ikke beboet lejligheden i 3 år (nr. 2).
- For mange beboere: Lejligheden vil efter byttet blive beboet af flere end én person pr. beboelsesrum (nr. 3).
- Rimelig grund: Udlejer har i øvrigt rimelig grund til at modsætte sig det konkrete bytte (nr. 4), fx hvis den indflyttende lejer tidligere har misligholdt et lejeforhold hos udlejer.
Udlejer skal desuden modsætte sig byttet, hvis lejligheden er omfattet af reglerne om beboermaksimum og efter byttet vil blive beboet af flere end to personer pr. beboelsesrum (§ 161, stk. 5). Beboermaksimum gælder kun, hvor kommunen har besluttet det.
Hvornår har udlejer IKKE ret til at nægte?
Uden for de fire grunde ovenfor kan udlejer ikke modsætte sig byttet. En rimelig grund kræver en vis tyngde. Det er fx ikke nok, at:
- Udlejer hellere selv vil vælge en ny lejer.
- Udlejer ikke "kan lide" den nye lejer.
- Udlejer gerne vil renovere lejligheden eller hæve huslejen ved lejerskifte. Til det gælder en særlig procedure (se nedenfor).
Hvad gør du, hvis udlejer nægter eller ikke svarer?
Trin 1: Skriv til udlejer
Send et skriftligt brev (gerne anbefalet) til din udlejer, hvor du oplyser, at du ønsker at bytte, og at ingen af afslagsgrundene i lejeloven § 161, stk. 2, er opfyldt. Bed om en skriftlig begrundelse, hvis udlejer siger nej.
Trin 2: Indbring sagen for boligretten
Loven giver ikke udlejer en fast svarfrist, og tavshed er ikke det samme som et ja. Afviser udlejer byttet uden en lovlig grund, eller svarer udlejer ikke, kan du indbringe sagen for boligretten. Uenighed om bytteretten i en privat lejebolig hører ikke under huslejenævnet (lejelovens § 202). Få gerne hjælp fra en lejerforening, før du anlægger sagen.
Trin 3: Kontakt en lejerforening
Organisationer som Lejernes Landsorganisation (LLO), Lejernes Frie Retshjælp og Lejerforeningen kan give gratis juridisk rådgivning og evt. hjælpe med at føre sagen.
Udlejers forbedring i forbindelse med bytte
Ifølge lejeloven § 161, stk. 3-4, kan udlejer forbedre lejligheden i forbindelse med byttet og derefter fastsætte en højere leje, men kun med huslejenævnets forhåndsgodkendelse. Udlejer skal straks give dig besked og senest 1 måned efter din meddelelse om bytte bede huslejenævnet om forhåndsgodkendelse. Du har derefter 14 dage fra modtagelsen af godkendelsen til at meddele, om byttet skal gennemføres. Udlejer kan ikke bruge forbedringer som undskyldning for at nægte byttet.
FAQ
Ofte stillede spørgsmål
Kan udlejer forsinke byttet på ubestemt tid?
Loven giver ikke udlejer en fast svarfrist, og manglende svar er ikke en accept. Skriv altid skriftligt, så du har dokumentation. Svarer udlejer ikke, eller afviser udlejer uden lovlig grund, kan du indbringe sagen for boligretten.
Kan udlejer kræve en ny lejekontrakt med højere husleje?
Kun hvis udlejer forbedrer lejligheden og følger proceduren i lejeloven § 161, stk. 3-4 med huslejenævnets forhåndsgodkendelse. Ellers overtager den nye lejer lejligheden, og udlejer kan ikke udleje på skrappere vilkår end de sædvanlige.
Kan jeg klage til huslejenævnet over et afslag?
Nej, ikke i en privat lejebolig. Uenighed om bytteretten afgøres af boligretten (lejelovens § 202). Huslejenævnet (gebyr 367 kr. i 2026) behandler kun byttesager, hvor udlejer beder om forhåndsgodkendelse af en forbedring efter § 161, stk. 3.
Kan udlejer opsige mig, fordi jeg vil bytte?
Nej. Udlejer kan kun opsige af de grunde, lejeloven nævner (§§ 170-171), og et ønske om bytte er ikke en af dem.
Gælder reglerne også for almene boliger?
I almene boliger er det almenlejeloven § 69, der gælder. Boligorganisationen kan afvise, hvis du har boet der under 3 år, hvis der vil bo flere end én person pr. beboelsesrum, eller hvis den i øvrigt har rimelig grund (§ 69, stk. 2). Uenighed om bytte afgøres af beboerklagenævnet (almenlejelovens § 76).