3-års reglen ved boligbytte: Hvornår må du bytte?

Har du boet under 3 år i din lejebolig, kan udlejer afvise et bytte. Forstå reglen i lejeloven og almenlejeloven, hvordan nogle boligorganisationer lemper den, og hvad du gør, hvis du ikke opfylder kravet.

Denne artikel er til oplysning og erstatter ikke juridisk rådgivning. Kontakt en advokat, hvis du er i tvivl om din konkrete situation.

Reglen: 3 år i private lejeboliger

Ifølge lejeloven §161, stk. 2, nr. 2 kan udlejeren modsætte sig boligbytte, hvis den fraflyttende lejer ikke har beboet lejligheden i mindst 3 år. Reglen gælder for private lejeboliger og beskytter udlejer mod hyppige lejerskift.

De 3 år regnes fra den dato, du overtog lejemålet ifølge lejekontrakten, til den dato, du giver udlejer besked om byttet. Loven taler om, at du skal have beboet lejligheden i 3 år.

Almene boliger: også 3 år, men nogle organisationer lemper

I almene boliger gælder almenlejeloven § 69. Efter § 69, stk. 2, nr. 1, kan boligorganisationen modsætte sig bytte, hvis du ikke har beboet boligen i 3 år, altså samme udgangspunkt som i private lejeboliger. Nogle boligorganisationer tillader dog bytte tidligere:

  • KAB: 2 år, dog 3 år i nogle afdelinger.
  • fsb: 2 år ved internt bytte, 3 år ved eksternt bytte.
  • AAB: 3 år.

Det præcise krav fremgår af din boligorganisations regler. Kontakt din organisation for at bekræfte.

Hvad tæller som "beboet"?

Du skal have haft lejligheden som din primære bopæl. Det vil sige, at du har haft folkeregisteradresse på adressen og reelt har boet der. Perioder med delvis fremleje (hvor du selv bor i lejligheden) tæller med. Om perioder med hel fremleje, hvor du selv er fraværende, tæller med, er usikkert. Spørg udlejer eller en lejerforening.

Hvad hvis du ikke opfylder kravet?

Hvis du har boet i din lejlighed i under 3 år, kan udlejer afvise byttet. Dine muligheder er:

  • Vent: Det mest oplagte. Regn ud, hvornår du opfylder kravet, og begynd at lede efter byttepartnere i mellemtiden.
  • Opsig og flyt: Du kan opsige dit lejemål med det sædvanlige varsel (typisk 3 måneder) og finde en ny bolig separat.
  • Tal med udlejer: Udlejer har ret til at afvise, men kan vælge at acceptere byttet frivilligt. Nogle udlejere siger ja, hvis den nye lejer er velkvalificeret.

Beregning af botid

Startdato for lejemålKan tidligst bytte
1. januar 20231. januar 2026
1. juni 20231. juni 2026
1. september 20241. september 2027

FAQ

Ofte stillede spørgsmål

Gælder 3-års reglen også for andelsboliger?

Nej. For andelsboliger er det foreningens vedtægter, der bestemmer en evt. karensperiode. Lejeloven §161 gælder kun for lejeboliger.

Kan udlejer kræve mere end 3 år?

Nej. I private lejeboliger kan udlejer ikke kræve længere botid end de 3 år i § 161, og lejeren kan ikke give afkald på bytteretten (lejelovens § 168). Lejekontraktsklausuler, der kræver mere end 3 år, er derfor ugyldige.

Hvad hvis jeg overtog lejemålet fra en tidligere lejer (bytte)?

Din botid regnes fra den dato, du overtog lejemålet. Du starter forfra og skal bo der i 3 år, før du selv kan bytte videre.

Tæller min botid med, hvis jeg var fremlejetager først?

Nej. Fremleje og direkte leje er to forskellige retsforhold. Din botid som lejer regnes fra den dato, du selv indgik lejekontrakt med udlejer.

Klar til at bytte bolig?

Opret dig gratis og find byttepartnere i hele Danmark. BytHjem matcher dig automatisk.

Kom i gang

Gratis · 2 min · intet kreditkort