Parcelhusreglen: skattefrit salg af bolig

Parcelhusreglen gør det muligt at sælge din bolig helt skattefrit, hvis du har boet i den og grundarealet er under 1.400 m². Reglen gælder for parcelhuse, ejerlejligheder og rækkehuse. For andelsboliger gælder en tilsvarende skattefrihed. Læs om betingelser, faldgruber og bytte af bolig.

Denne artikel er til oplysning og erstatter ikke juridisk rådgivning. Kontakt en advokat, hvis du er i tvivl om din konkrete situation.

Hvad er parcelhusreglen?

Parcelhusreglen er en skattefritagelse, der betyder, at du kan sælge din bolig uden at betale skat af fortjenesten. Reglen har hjemmel i ejendomsavancebeskatningsloven (EBL) §8 og er en af de mest fordelagtige skatteregler for boligejere i Danmark.

Fortjenesten er fuldstændig skattefri, når betingelserne er opfyldt. Det gælder uanset om du har tjent 100.000 kr. eller 5.000.000 kr. på salget. Til gengæld er der ingen fradragsret, hvis du sælger med tab. Der er to betingelser, der begge skal være opfyldt: beboelseskravet og arealkravet.

Beboelseskravet

Du skal have boet i boligen. Lovens formulering er, at ejendommen har "tjent som bolig for ejeren eller dennes husstand". Der er ingen minimumskrav til, hvor længe du skal have boet der. I princippet er det nok at have boet der i kort tid, så længe det reelt har været din bolig.

Folkeregisteradressen er et indicium, men den er ikke i sig selv afgørende. Hvis du har haft folkeregisteradresse på boligen, taler det stærkt for, at du har boet der. Men hvis du aldrig reelt har boet i boligen, er folkeregisteradressen ikke nok. SKAT kigger på de faktiske forhold.

Ved blandet benyttelse (bolig og erhverv) afgør ejendomsvurderingen fra 1. juli 2025 (Lov nr. 562 af 27. maj 2025), hvordan fortjenesten behandles. Er ejendommen vurderet som en ejerbolig med en erhvervsdel, kan hele fortjenesten være skattefri efter EBL §8. Er den vurderet som en erhvervsejendom med en boligdel, er kun fortjenesten på boligdelen skattefri (EBL §9).

Arealkravet

Grundarealet skal være under 1.400 m². Hvis grunden er større, kan du stadig opfylde arealkravet, hvis du kan dokumentere, at grunden ikke kan udstykkes (udstykning). Det kræver typisk en vurdering fra kommunen eller en landinspektør.

Arealkravet gælder kun for en- og tofamiliehuse. For ejerlejligheder er der intet arealkrav. Reglen er primært relevant for parcelhuse med store grunde.

Hvilke boligtyper er omfattet?

Parcelhusreglen gælder for parcelhuse, ejerlejligheder og rækkehuse. For sommerhuse gælder en tilsvarende regel i EBL §8 stk. 2 (sommerhusreglen), men med et lidt anderledes beboelseskrav.

Andelsboliger og skattefrihed

Parcelhusreglen gælder teknisk set ikke for andelsboliger, fordi en andel ikke er fast ejendom i juridisk forstand. For andelsboliger gælder i stedet EBL §8 stk. 4: har andelsboligen tjent som din bolig, medregnes hverken fortjeneste eller tab efter aktieavancebeskatningsloven. Resultatet er altså, at fortjenesten ved salg er skattefri.

Har du derimod ikke boet i andelsboligen, beskattes fortjenesten som aktieindkomst. Det betyder 27% i skat op til progressionsgrænsen og 42% af beløb derover. Det er f.eks. relevant, hvis du har udlejet boligen uden selv at bo der.

Har du boet i andelsboligen, kan et tab ved salg ikke trækkes fra, fordi hverken fortjeneste eller tab medregnes (EBL §8 stk. 4). Kun hvis andelen ikke har tjent som din bolig, indgår et tab i opgørelsen efter aktieavancebeskatningsloven.

Bytte af bolig

Når to parter bytter bolig, afstår hver part sin bolig. Parcelhusreglen (eller den tilsvarende skattefrihed for andelsboliger) gælder derfor efter de samme betingelser som ved et almindeligt salg: har hver part boet i sin bolig og opfylder de øvrige krav, er fortjenesten skattefri. Er du i tvivl om din situation, så spørg Skattestyrelsen eller en rådgiver.

Typiske faldgruber

Selvom parcelhusreglen er enkel i sin grundstruktur, er der flere situationer, hvor boligejere kan komme i klemme:

  • Udlejning inden salg: Loven kræver kun, at boligen har tjent som din bolig i en del af ejertiden. Udlejning fjerner derfor ikke i sig selv skattefriheden, men en længere udlejningsperiode kan i praksis betyde, at kravet ikke anses for opfyldt.
  • Stor grund: Er grundarealet over 1.400 m², og grunden kan udstykkes, er fortjenesten skattepligtig.
  • Aldrig beboet: Har du købt en bolig som investering og aldrig boet der, er fortjenesten skattepligtig. Folkeregisteradresse alene er ikke nok.
  • Blandet benyttelse: Er ejendommen vurderet som erhvervsejendom med en boligdel, er kun fortjenesten på boligdelen skattefri.

Tab ved salg

Parcelhusreglen er en fritagelsesregel, ikke en fradragsregel. Kan boligen sælges skattefrit efter EBL §8, kan et tab slet ikke fratrækkes, heller ikke i gevinster ved salg af anden fast ejendom (EBL §6 stk. 4). Det samme gælder andelsboliger, du har boet i: hverken fortjeneste eller tab medregnes (EBL §8 stk. 4).

Sommerhuse

Sommerhuse er omfattet af en tilsvarende regel i EBL §8 stk. 2. Beboelseskravet er dog lidt anderledes: sommerhuset skal have været benyttet til privat formål i ejerperioden. Sommerhuse har ikke krav om helårsbeboelse.

FAQ

Ofte stillede spørgsmål om parcelhusreglen

Hvor længe skal jeg have boet i boligen for at bruge parcelhusreglen?

Der er intet minimumskrav til beboelsens varighed. Du skal blot reelt have boet i boligen. Folkeregisteradressen er et stærkt indicium, men de faktiske forhold er afgørende.

Er fortjenesten ved salg af andelsbolig skattefri?

Ja, hvis du har boet i andelsboligen. Skattefriheden følger af ejendomsavancebeskatningsloven §8 stk. 4. Har du ikke boet der, beskattes fortjenesten som aktieindkomst med 27% op til progressionsgrænsen og 42% derover.

Mister jeg skattefriheden, hvis jeg udlejer boligen?

Ikke nødvendigvis. Loven kræver, at boligen har tjent som din bolig i en del af ejertiden, så udlejning i sig selv fjerner ikke skattefriheden. En længere udlejningsperiode kan dog i praksis betyde, at kravet ikke anses for opfyldt. Det afgørende er, om boligen reelt har tjent som din bolig.

Gælder parcelhusreglen ved bytte af bolig?

Ja. Ved et bytte afstår hver part sin bolig, og parcelhusreglen gælder efter de samme betingelser som ved et salg, så længe hver part har boet i sin bolig og opfylder de øvrige krav.

Kan jeg trække tab fra, hvis jeg sælger med tab?

Nej. Tab på en bolig, der kan sælges skattefrit efter parcelhusreglen, kan ikke fratrækkes, heller ikke i gevinster på anden fast ejendom (EBL §6 stk. 4). Har du boet i en andelsbolig, medregnes hverken fortjeneste eller tab (EBL §8 stk. 4).

Klar til at bytte bolig?

Opret dig gratis og find byttepartnere i hele Danmark. BytHjem matcher dig automatisk.

Kom i gang

Gratis · 2 min · intet kreditkort